kroon- en brugwerk
kroon- en brugwerk

 

Verloren tanden kunnen door een prothese vervangen. Een andere methode echter is de verloren tanden te vervangen d.m.v. “kronen en bruggen”. Als één enkele tand zwaar beschadigd is (bijv. afgebroken) kan deze hersteld worden door middel van een kroon (in dit geval een “stifttand”). Ontbreken er 1 of meerdere tanden, dan kunnen deze vervangen worden d.m.v. een brug.

Meestal zijn kronen en bruggen vervaardigd van porcelein al of niet op een metalen legering gebakken. Het grote verschil met een “gebit” is dat de voorziening niet uitneembaar is, dus volledig vast zit zoals eigen echte tanden!
Het voelt ook aan als echte eigen tanden en mits een fatsoenlijke kleurkeuze ziet het ook uit als echte eigen tanden. Er zou geen verschil te zien mogen zijn met je eigen tanden! Je zou kunnen zeggen dat de prothese het Fiatje van de tandheelkunde is en Kroon- & Brugwerk de Porsche

Kronen en bruggen worden in principe niet door de ziekenkas terugbetaald, maar er zijn tegenwoordig zulke concurentiële prijzen mogelijk dat er geen financiële belemmering hoeft te zijn ! Bovendien bieden tegenwoordig sommige ziekenkassen mits een toeslag bepaalde paketten aan die wel voorzien in een terugbetaling voor kronen en bruggen (en bijv. voor orthodontie bij kinderen)

Indien u 1 tand verloren heeft, en U wil of kan geen kroon- en brugwerk (of een implantaat) betalen, dan is het “tussenplakken” van uw eigen tand of een zelfgemaakte tand een goed en goedkoop alternatief! ( mits mogelijk natuurlijk !).

Hier een heroïsch voorbeeld hoe Bobby nog het onmogelijke wil doen:

Frontverfraaiing d.m.v.individuele kronen

Nog een laatste voorbeeld van herstel d.m.v. individuele kronen